Op zoek naar wat je echt wilt

Herken je dat? Die grote vraag van wat wil ik nou eigenlijk. Op LinkedIn volg ik diverse inspirerende mensen, van docenten tot business coaches. Onlangs stuitte ik op Michael Pilarczyk, een inspirerende persoonlijkheid. In een van zijn posts stelt hij: "Wat heb jij gedaan met je tijd?" "En wat ga je doen met de tijd die je is gegeven?"

Michael heeft net een nieuw boek voor jongeren uitgebracht, genaamd "Design Your Own Life". Nu ben ik de 40 gepasseerd en heb ik nog steeds geen duidelijk idee van wat ik precies verwacht van mijn leven. Wat is mijn roeping eigenlijk? Misschien had ik zo'n boek moeten lezen toen ik 18 was en moest beslissen wat ik wilde studeren. Wellicht hebben velen het gevoel dat ze destijds een andere keuze hadden moeten maken. Of was het wel de juiste beslissing, en evolueert het leven gewoon.

Nu, op mijn 41e, heb ik bepaalde verplichtingen die mijn leven enigszins beperken, hoewel ik ze niet per se vervelend vind. Terugkijkend op mijn verleden, realiseer ik me dat ik eigenlijk niet mag klagen. Ik volg altijd mijn passies en ga gewoon met de stroom mee, zonder een uitgewerkt plan voor de toekomst.

De terugkerende vraag

Toch herken ik een patroon: toen ik de 30 naderde, vroeg ik me ook af wat ik eigenlijk wilde en of dit de juiste weg was. Destijds hebben we rigoureus het roer omgegooid en zijn een jaar op reis gegaan, in de hoop dat we tijdens die reis antwoorden zouden vinden. Het enige wat ik ontdekte, is dat ik nog wel een jaar had willen blijven reizen en dat Nederland zo slecht nog niet is.

Nu, tien jaar later, ben ik weer op een veelbesproken leeftijdsgrens beland. Tijd voor reflectie. Ik heb de laatste tijd meer nagedacht over wat ik wil. Mijn roeping blijft een vraagteken, maar ik weet wel wat ik leuk vind en wat ik niet wil. Het roer compleet omgooien had ik deze keer niet nodig. Ik doe wat ik leuk vind: coachen en marketing, beide met veel plezier. En mijn belangrijkste rol, moeder zijn, staat bovenaan mijn prioriteitenlijst. Een stay-at-home mom zijn is niet mijn roeping, maar mijn zoon staat nu centraal in ons leven, en dat is helemaal prima.

Een kronkelweg

Voor de meesten is de levensweg niet recht, maar zit vol bochten. Of je nu zelf voor deze bochten kiest of dat het leven ze voor je bepaalt. Ik houd van de uitspraak: wijsheid komt met de jaren. Ik geloof daar ook heilig in. Je zou nu misschien andere keuzes maken, maar dat is volkomen logisch, want je bent niet meer dezelfde persoon als op je 18e. De wijsheid die je nu bezit, heb je verworven door ervaringen en fouten die je toen niet kon voorzien. 

Misschien is de juiste vraag niet "Wat heb je gedaan met je tijd?", maar eerder "Ben je nu gelukkig?". Kijk je terug op een goede tijd? Zo niet, vraag jezelf dan af waar het misging en hoe je nu kunt bijsturen. Het verleden kun je niet veranderen, maar je kunt nu wel bijsturen als dat nodig is.

Laat je niet gek maken

Dus blijft de vraag: wat ga je doen met de tijd die je is gegeven? Ik ben vooral tot de conclusie gekomen dat je moet doen waar je blij van wordt en waar jij je goed bij voelt. Mijn leven is misschien niet strategisch gepland, maar het voelt goed voor mij.

Op social media lijkt het alsof we allemaal op Bali of Ibiza moeten wonen, werken wanneer en waar we willen, en minimaal een ton per jaar verdienen met bijna niets doen. Het klinkt fantastisch, maar is dat eigenlijk wel realistisch? Zijn we elkaar niet gewoon gek aan het maken? Volgens mij vergt het gewoon keihard werken, is het ook stressvol en zeker niet altijd rozengeur en maneschijn. Niets komt zomaar aanwaaien, daar moet iedereen zijn best voor doen.

Dus als jij jezelf ook weleens afvraagt: wat wil ik nou eigenlijk en wat ga ik doen met de tijd die mij is gegeven? Laat je dan vooral niet gek maken door de schijnbare perfectie van anderen. Stel jezelf de vraag van wie je al die dingen eigenlijk moet doen en waarom je bepaalde doelen nastreeft. Wat geeft jou energie? Focus op wat echt belangrijk is voor jou en laat je niet beïnvloeden door anderen.

Kom je er zelf niet uit, en blijf je in cirkels ronddraaien? Laten we samen ontdekken waar je op vastloopt en hoe je kunt bijsturen. Boek een gratis intakegesprek en laten we samen ontdekken waar jij gelukkig van wordt.

Volgende
Volgende

Voor wie is life coaching?