Voor wie is life coaching?

Life coaching is echt voor iedereen. Althans, voor iedereen die in staat is tot zelfreflectie en als je aan iets wilt werken in het heden met het oog op de toekomst. Tijdens een coachingsessie gaan we niet diep graven in het verleden. Misschien maken we hoogstens een kort uitstapje, maar over het algemeen laten we het verleden met rust.

Een life coach is dan ook niet de meest geschikte optie als je nog onverwerkte emoties uit het verleden hebt of als je te maken hebt met een burn-out of depressie. In zulke situaties is het beter om doorverwezen te worden naar een therapeut, aangezien zij immers professioneel opgeleid en getraind zijn om te werken met deze vraagstukken. Hiermee tackel ik dus al gelijk het beeld dat sommige mensen hebben dat coaching alleen geschikt is voor mensen die ernstig in de problemen zitten. Juist niet, en dat maakt life coaching zo toegankelijk voor iedereen. 

Steeds weer dat struikelblok

We herkennen allemaal wel een struikelblok in ons leven, iets dat steeds weer opduikt en dat we maar niet kunnen overwinnen. Misschien is het iets wat je al sinds je je kunt herinneren doet. Als kind was je wellicht al een twijfelaar, of vond je het geven van een spreekbeurt toen al een nachtmerrie. Hoe lekker is het om altijd jouw collega’s die presentaties te laten doen, en iemand anders voor je te laten kiezen. Er komt echter een punt in je leven dat het niet meer werkt, of dat je er toch wat aan moet gaan doen omdat het je gaat tegenwerken. Je hebt bepaalde ambities en wilt jezelf persoonlijk of professioneel ontwikkelen, maar dat struikelblok houdt je tegen. Misschien heb je het zelf al geprobeerd, maar het is zo'n vastgeroeste gewoonte dat je eigen inspanningen niet lijken te helpen.

De angst voor falen

Iedereen die het verschrikkelijk vindt om presentaties te geven, herkent dit waarschijnlijk. Je staat voor de uitdaging om een presentatie te geven en je eerste reflex is waarschijnlijk om eronderuit te proberen te komen, zoals velen zouden doen. Maar helaas ontkom je er niet aan en moet je toch die presentatie geven. Natuurlijk bereid je je tot in de puntjes voor, maar ondanks al die inspanningen spookt de presentatie constant door je hoofd en houdt het je zelfs 's nachts wakker. En dan is het moment daar. Je ademt diep in, herinnert jezelf eraan dat het slechts een presentatie is, en dan op het moment van de waarheid heb je een black-out. Je staat daar als een hert in de koplampen en probeert er het beste van te maken. Het is een opluchting als het voorbij is, maar helaas heb je een kans gemist om het beste van jezelf te laten zien.

Coaching biedt de mogelijkheid om te onderzoeken waar die black-out vandaan komt en hoe je dit kunt voorkomen. Je kennis en kunde zijn waarschijnlijk prima in orde, dus stel je voor hoe prettig het zou zijn als je de volgende keer met vertrouwen en minder spanning zo'n situatie tegemoet gaat. Hoe fijn is het om te kunnen laten zien wat je in je mars hebt en waar je goed in bent. Coaching helpt je om de beste versie van jezelf naar voren te brengen, zodat je met overtuiging voor de dag kunt komen.

Dit voorbeeld met een presentatie is slechts een voorbeeld. Faalangst kan overal opduiken, bijvoorbeeld bij toetsen, examens, sollicitatiegesprekken, vergaderingen, belangrijke gesprekken, wedstrijden, optredens enzovoort.

Weten wat je kunt

Bij coaching onderzoeken we waarom je steeds dat struikelblok tegenkomt en wat het veroorzaakt. Ook kijken we hoe je ermee om kunt gaan, waar je sterke en zwakke punten liggen. In gesprek komen we vaak tot inzichten die je zelf misschien niet direct had bedacht. Je krijgt ook praktische handvatten om beter met bepaalde situaties om te gaan. Hoe prettig zou het zijn om met gezonde spanning ergens aan te beginnen in plaats van met complete stress die alles om je heen beïnvloedt? Ben jij kalm gaat de rest ook beter, wat resulteert in betere prestaties en meer zelfvertrouwen.

Als je vastzit in een situatie die je belemmert, is life coaching dus zeer geschikt. Coaching richt zich namelijk op concrete resultaten en is actiegericht, met de nadruk op het stellen en behalen van jouw doel. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en heb je gewoon een duwtje in de goede richting nodig. Ik help je graag en ga met jou op onderzoek uit. Aarzel niet en vraag vandaag nog een gratis intakegesprek aan. 

Vorige
Vorige

Op zoek naar wat je echt wilt

Volgende
Volgende

Waarom geven we meer om spullen dan eigen welzijn?